Ρε μπας και μας κοροϊδεύουν;

Διάβασα στην Ελευθεροτυπία ότι τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιριών για το 2007 ήταν €11,3 δις. Από αυτά τα μισά ανήκουν στις τράπεζες. Τουτέστιν €5.65 δις κέρδη μοιράστηκαν στις 15 εισηγμένες τράπεζες στο χρηματιστήριο (Ορίστε και η πηγή διότι εμείς κάνομε έρευνα κύριοι…).

Κάνοντας ακόμα ένα υπολογισμό θα δούμε ότι: 5,650,000,000 / 15 = 376,666,666 . Δηλαδή αν θεωρήσουμε ότι όλες οι τράπεζες είχαν τα ίδια κέρδη (που δεν είναι έτσι αλλά χάριν υπολογισμών το θεωρούμε γιατί αλλιώς θα καθόμασταν όλο το βράδυ να ψάχνουμε για μερίδια αγοράς και να κάνουμε υπολογισμούς και @@ μύδια και είπαμε έρευνα αλλά όχι να το ξενυχτήσουμε γιατί δουλεύουμε και αύριο…) αναλογούν περίπου € 376,5 εκ στην κάθε μία.

Χμμμμ …. 376,5 εκατομμύρια. ΚΑΘΑΡΑ κέρδη… 39% αυξημένη κερδοφορία ενώ ο μέσος όρο της Ε.Ε. είναι 10%….. Ρε πάμε καλά;;;;;

Εγώ έχω μείνει με την εντύπωση πως χρήματα δεν κυκλοφορούν στην αγορά … ότι η οικονομία περνάει ύφεση ή κρίση ή κλιμακτήριο σε παγκόσμιο επίπεδο… ότι περνάμε περίοδο λιτότητας… ισχνές αγελάδες και τα ρέστα…

Και όμως υπάρχει κερδοφορία της τάξεως του 39% για το σύνολο των εταιριών και το 70% πάει στα πιστωτικά ιδρύματα…

Κατανοώ το γεγονός ότι «Αντικειμενικός σκοπός μιας επειχήρας είναι το κέρντος άμα λάχει να ουμ…» αλλά εδώ πλέον μιλάμε για αισχροκέρδεια. Από enet.gr αντιγράφουμε:

«Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων στο τέλος του 2007 ήταν 6,68% και των καταθέσεων 2,62%, δηλαδή άνοιγμα της ψαλίδας -ή περιθώριο- 4,06%, όταν στη ζώνη του ευρώ ήταν 3,04%. Στα καταναλωτικά δάνεια το επιτόκιο είναι 8,75%, στα στεγαστικά 4,35% και στις πιστωτικές κάρτες 17%, δηλαδή επιτόκιο-φωτιά.»

Και σαν να μην έφταναν αυτά έχουμε και τον πολύ ωραίο κωδικό ΕΞΔ στο βιβλιάριό που ποτέ κανείς δεν κάνει τον κόπο να σου εξηγήσει τι σκατά έξοδα είναι αυτά. Το θεϊκό όμως είναι το γεγονός ότι πρέπει να πληρώσεις προμήθεια (€ 0,5 τη τελευταία φορά που τσέκαρα) για να κάνεις κατάθεση σε λογαριασμό που δεν έχει ανοιχτεί στο παρόν υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας και είμαι αρκετά σίγουρος πως το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών δεν γίνεται στα ίδια καταστήματα……. Με άλλα λόγια …. αν θες να γίνει η δουλεία σου … ΠΛΗΡΩΝΕ!!!!! Δεν ξέρω ποιόν όρο χρησιμοποιούν στις οικονομικές σχολές γιαυτό αλλά στο χωριό μου το λέμε νταβατζιλίκι…

Στην βικιπέδια διαβάζουμε:

Η κερδοφορία της τράπεζας βασίζεται στην λεγόμενη «ψαλίδα», δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο δανεισμού και στο επιτόκιο καταθέσεων. Έτσι αν για παράδειγμα μία τράπεζα χορηγεί ένα δάνειο με επιτόκιο 9% και δέχεται κατάθεση με ετήσιο επιτόκιο 2% η διαφορά αυτή (7%) αποτελεί την ψαλίδα που οδηγεί στα κέρδη της τράπεζας. Βέβαια οι τράπεζες αποκομίζουν και από αλλού χρήματα όπως από προμήθειες ή από συμμετοχές και επενδύσεις. Ωστόσο η κύρια λειτουργία της έγκειται στον δανεισμό (χορηγήσεις και καταθέσεις).

Με άλλα λόγια εμείς ‘δανείζουμε’ στη τράπεζα και αυτή με της σειρά της δανείζει ή επενδύει και γενικώς εκμεταλεύεται αυτά τα χρήματα που εμείς της δανείσαμε…. Και μας χρεώνει και από πάνω… ‘Σε πληρώνω για να κερδοφορείς με τα λεφτά μου’.

Το γεγονός το οτί το συστημα πάσχει το ήξερα, αλλά σε τέτοιο βαθμό καταντάει αηδία. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι σε χώρες της Ε.Ε. με πιο αναπτυγμένη οικονομία τα κέρδη τους είναι συγκριτικά μικρότερα.

Προσωπικά αποφεύγω την τράπεζα σαν τον διάολο μου από ανέκαθεν. Την θεωρώ απλά ένα αναγκαίο κακό. Όμως ζώντας στο εξωτερικό και σε μία καθαρά καπιταλιστική χώρα και βλέποντας μια πιό ήπια αντιμετώπιση από της τράπεζες… ( εδώ και 2,5 χρόνια δεν μου ζητήθηκε τίποτα για έξοδα λογαριασμού ούτε προμήθειες καταθέσεων) και διαβάζοντας αυτές τις καφρίλες μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι…

Τι σκατά… ρε μπας κι γερνάω και δεν το έχω καταλάβει ή μας γερνάνε αυτοί πριν της ώρας μας;;;;

Advertisements

4 Responses to Ρε μπας και μας κοροϊδεύουν;

 1. Ο/Η Demelene λέει:

  Εδω στην Ελλάδα δεν υπάρχει έλεγχος.
  Κράτος υπάρχει μόνο για να κολοβαράει μόνο μια προνομιακή ομάδα πολιτών.
  Κατά τα άλλα ασχροκέρδια και γκρίνια όπως γινόταν ανέκαθεν στην Ελλάδα.

  Έφυγες και ασχολείσαι με τις μαλακίες μας ακόμα?

 2. Ο/Η eidomen λέει:

  @Demelene
  Άμα το δούμε καθαρά ωφελιμιστικά το θέμα, από την στιγμή που έχω λογαριασμό σε τράπεζα, με αφορά το θέμα. Κατά τα άλλα έχεις δίκιο δεν θα έπρεπε να ασχολούμαι καν, αλλά τα βλέπω κάτι τέτοια και συγχύζομαι ρε γαμώτο….

 3. Ο/Η Limnious Economicus λέει:

  Επιχειρώντας να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, θα ήθελα να καταθέσω την ταπεινή μου άποψη ως πρώην τραπεζικός επί του θέματος των προμηθειών.
  Αν εσύ ο Α κάνεις μια κατάθεση στον λογαριασμό του Β προκειμένου να τακτοποιήσεις μια οικονομική σου εκκρεμότητα και ο Β κάνει άμεση ανάληψη των χρημάτων ας δούμε τι μένει στην τράπεζα. Απασχόλησε έναν υπάλληλο στο υποκατάστημα που έγινε η κατάθεση, έναν υπάλληλο στο υποκ/μα που έγινε η ανάληψη, το πληροφοριακό της σύστημα, την υποστήριξη του κτλ… Τι μένει λοιπόν; Μια μίζερη προμηθειούλα…
  Από την άλλη έχει υπολογιστεί το κόστος εξυπηρέτησης ανά πελάτη στο υποκ/μα και τα αντίστοιχα όταν εξυπηρετείται στο ΑΤΜ και στο internet. Σας διαβεβαιώ ότι οι διαφορές είναι αβυσσαλέες. Για αυτό και προσπαθούν να μας ωθήσουν στο internet banking.
  Αυτά… και συγνώμη αν κούρασα…

 4. Ο/Η eidomen λέει:

  @Limnious Economicus
  Δεν ξέρω να σου πω για τους υπαλλήλους, αλλά στο θέμα του συστήματος μπορώ να σου πω ότι όσο κάθεται αχρησιμοποίητο, τόσο λιγότερο συμφέρει την τράπεζα καθώς τα έξοδα λειτουργίας και υποστήριξης του προγράμματος είναι σταθερά είτε χρησιμοποιήται είτε όχι. Συνεπώς συμφέρει την τράπεζα να το χρησιμοποιεί όσον το δυνατό περισσότερο. Και ας μην γελιόμαστε… πόσες είναι οι περιπτώσεις που γίνονται άμεσες αναλήψεις μετά από μία κατάθεση;;;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: