Αποφάσεις

Τι ποιο καθημερινό από το να παίρνουμε αποφάσεις. Από το ‘Τι θα φάμε σήμερα ρε παιδιά;’ μέχρι ‘Να το αγοράσω το αμάξι ή όχι ρε γαμώτο;’. Σαφέστατα η βαρύτητα και η σημασία της κάθε απόφασης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Π.χ. κάποιος μπορεί να θεωρεί ποιό σημαντικό το τι θα φάει από το αν θα πάρει αμάξι ή όχι (Προφανώς έχει ήδη οπότε δεν τον νοιάζει). Για τα μικρά και καθημερινά πολλές φορές δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη. Το θέμα είναι τί γίνεται στα μεγάλα και τα τρανά. Και επίσης πόσοι και ποιοί παράγοντες μας επηρεάζουν στο να πάρουμε μία απόφαση.

Ας αρχίσουμε απλά. Η απόφαση αν και σημαντική αφορά εμάς και μόνο εμάς και δεν επηρεάζει (τουλάχισον όχι σε μεγάλο βαθμό) τους γύρω μας. Εδώ το πράμα δεν είναι και τόσο ψυχοφθόρο καθώς δεν θα έχουμε βάρος στην συνειδησή μας άν κάτι πάει στραβά. Εάν όμως δεν ισχύει το παραπάνω, τότε είτε λειτουργούμε ως γνήσιοι εγωιστές (στην καθομιλουμένη τους γράφουμε στα @@ μας) ή αφήνουμε τους εγωισμούς κατά μέρος και συμπεριλαμβάνουμε και άλλα δεδομένα στην εξίσωση.

Τι γίνεται τώρα άμα (κάνουμε το λάθος και) ζητήσουμε συμβουλές από τον περίγυρό μας (φίλοι, γνωστοί, συγγενείς κτλ…). Εδώ το πράμα αγγίζει τα όρια του αστείου (εώς και γελείου θα έλεγα). Ορδές συμβούλων σε κατακλύζουν με κάθε λογής ύφος και άποψεις χωρίς απαραίτητα να κάτσουν να ακούσουν πρώτα και το τι νομίζεις (στο κάτω κάτω εσενα δεν αφορά η γαμημένη η απόφαση;) . Ακολουθεί μία μικρή λίστα παραδειγμάτων ένα ελάχιστο δείγμα από αυτά τα οποιά εχουμε συναντήσει στην ζωή μας:

  • ‘ Καλά το σκεφτηκες αλλά δεν νομίζεις ότι θα πρέπει να λάβεις και το ……….. στα υπόψιν;’
  • ‘Λοιπόν θα κάνεις το ……… και θα με θυμηθείς ε; Καλά τώρα δεν ξέρω εγώ;’
  • ‘Τι λες βρε μαλάκα που θα κάνεις αυτό; Δεν ακούω κουβέντα θα κάνεις το ………..’
  • ‘Τι να σου πώ βρε συ; Κάνε ότι καταλαβαίνεις.’
  • ‘Κάνε ότι κατεβάσει η κούτρα σου… εμένα δεν με νοίαζει καθόλου…

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει μία ή παραπάνω από αυτές τις καταστάσεις. Το κακό δεν είναι να παίρνουμε συμβουλές, το κακό είναι να μας επηρεάζουν αρνητικά. Είτε αυτό είναι ένας εκνευρισμός που θα μας προκαλέσει το ‘ύφος’ του συμβουλάτορα, είτε κάτι το οποίο θα μας κάνει να πάρουμε μία απόφαση που ποτέ δεν θα παίρναμε, μόνο χάσιμο είναι και σαφέστατα κέρδος για κανένα. Μερικές φορες αναροτιέμαι κιόλας κατά πόσο αξίζει τον κόπο να ρωτάμε την γνώμη κάποιου. Πολλές φορές πού δεν ακολούθησα την συμβουλή ενός φίλου τον είχα να μου κρατάει μουτρα που δεν τον άκουσα. Όταν δε η απόφαση δεν αποδείχτικε η σωστή, άκουγα λογιών λογιών κοπλιμέντα (Και στά λεγα μαλακα και έκανες του κεφαλιού σου κτλ κτλ.). Το παράδοξο στην όλη υπόθεση είναι πως όταν η απόφαση ήταν σωστή, δεν υπήρχε η παραμικρή αποδοχή λάθους από μεριάς τους.

Στο κάτω κάτω η απόφαση είναι κάτι το προσωπικό στην τελική. Κάπου είχα διαβάσει ότι οι σωστές αποφάσεις, είναι κατά μεγάλο ποσοστό αυτές οι οποίες παίρνουμε αυθόρμητα. Οπότε καλό είνα να κάνουμε του κεφαλιού μας στην τελική για να μην χαλάμε και τις καρδιές μας…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: